Probuzení - Legendy

Pokračování příběhu dívky z Probuzení. Dovíte se trochu více o světě, kde se narodila a žije. Snad se bude líbit.

Legendy

"Co to.... Co to děláš, hlupáčku." I přes to, že tyto projevy náklonnosti neměla ráda, babiččina kamenná tvář roztála, koutky úst sebou zaškubaly a pak se roztáhly do úsměvu. 

Ten však nevydržel dlouho. Stará žena těžce vzdechla a na tváři se objevily starosti.

"Jsem připravená, neboj." Řekla vesele Ala. "Umím vše, co mám i když ne dokonale a v přírodě jsem víc doma, než v jakékoli budově." 

Už se viděla jak se dalšími ženami prodírá nebezpečnou přírodou a těží z ní plody a sklízí rostliny důležité pro život ve vesnici i ve městě. Dokonce i vede skupinu žen do divočiny, kde ještě nevstoupila lidská noha a hledá rostliny, které by zlepšily život na planetě.

"Ne, nerozumíš tomu." Zavrtěla hlavou babička. 

"Jsem správná amazonka." Dodala Ala. "Jako ty pradávné z legend."

Babička se musela usmát. "Víš, že to tak není. Jen příroda této planety není příznivá pro muže a proto žijí ve městech. Pro život lidstva na této planetě bylo potřeba vykonávat práce v přírodě a tak se zorganizovaly skupiny žen..."

"Ano babičko, znám historii." Skočila ji do řeči netrpělivě. A než přišlo napomenutí pokračovala. "Já jen... Mám přírodu ráda a zvládnu těžký život v ní. Vlastně pro mě těžký nebude. Bude to skvělé a ..."

"Ne, nebude." Přerušila ji přísně stará žena a náhle vypadala ještě starší. Položila ji dlaň na ruku a jemně stiskla.

"Půjdeš do města." Dodala po chvíli pevně, už ne tak přísně.

Celou cestu z města přemýšlela jak to mladé dívce řekne. Vlastně o tom přemýšlela už dlouho. Už od doby, co si uvědomila, že Alenka je opravdu jiná. Ještě pár let od doby, co se ji dostala do péče si myslela, že to malé rozjívené střapaté dítě vychová pro národ žen. Postupem času si uvědomovala její nadání. Nadání, schopnosti, neb prokletí? Nevěděla, jak to, že je Ala tak jiná. Udělala to tato planeta, původ jejího otce, nebo soubor náhod? 

Jen tam stála a dívala se na ni. Pružné mladé tělo plné života najednou vypadalo jako socha. Věděla že to pro Alu bude těžké, ale tuto reakci nečekala. Proč nekřičí, nerozčiluje se, nebo nepláče? Ne pláč by také nečekala. Neviděla ji plakat už dlouho, možná nikdy. Slzy, které prolévala jako batole byly slzy vzteku, nebo smíchu. 

"Já to nechápu. Do města? Já?" Konečně se pohnula. "Nerozumím tomu. Vždyť nejsem jako Karla, nebo Ada... Já... Vycházím s přírodou líp než všichni, co znám."

Ženy z vesnic, amazonky, jek někdy samy sobě říkaly se rekrutovaly z řad vesnických dívek. Některé se však s přírodou nesnesly jako Ada, nebo zatoužily to snadnějším životě ve městě. Karla chtěla sice zůstat, ale cítila se více mužem, než ženou a příroda to vycítila. Po několika incidentech, kdy na ni rostliny zaútočily tam, kde bylo pro ostatní bezpečno to vzdala a také odešla do města.

Ano, pomyslela si babička, to je ten problém. Probírali to v radě. To co ji samotné bylo jasné už tolik sezón. Ala byla v přírodě jako doma. Neměla to naučené jako ostatní, ona prostě věděla. Měla nějaký smysl, který ji umožnil využívat zdejší přírodu více než ostatním. Ona nežila v přírodě, ona byla její pravou součástí. A to byl ten problém. Toho se lidé zde báli, přílišného sepětí se zdejší divokou přírodou. 

Legendy o amazonkách byly jedna věc, stará pohádka, kterou si vyprávěli pro potěšení. Pověst o Kukabuře na druhou stranu byla pravdou, i když to vědělo jen málo lidí.

Jen ona a její nástupkyně v radě. A pak vedení ve městech. Jestli již ten příběh nezapadl jako nesmysl, překroucený ústním předáváním z generace na generaci.

"Kukabura." Řekla. Jen jedno slovo. Doufala, že dívka před ní, která tu stojí se zmatkem v očích, pochopí. 

"Co s tím má co dělat ta divná pohádka?" Řekla Ala lehce, jako by odpovídala na nesmyslnou otázku. Babičku však neošálila. Dívka začala bít nervózní. Tuší to. Tuší, co je příčinnou její odlišnosti. Pohádkou o Kukabaře, o dívce, která se změnila v ptáka, se strašili děti dodnes. Když pak dítě příliš zlobilo, pohrozili mu, že si pro něj přijde tato ptačí žena. 

Příběh pro ni nebyl děsivý tím, že Kukabara brala děti, ale tím, že ptačí žena byla kdysi jednou z nich. To zdejší příroda ji změnila. Její dětství bylo podobné tomu Alinu. I ona rozuměla přírodě lépe než ostatní. Zprvu ji měli za hrdinku, která promění zaostalou planetu na ráj. Když se však její změny lidem přestaly líbit obrátila se proti nim. Nebo lidé proti ní. Bylo to po té době těžké posoudit. Každá strana měla svou pravdu. Kukabura měla za to, že by se lidé měli přizpůsobit planetě. Žili by lépe a pohodlněji. Daň za to však se lidem zdála příliš velká. Společnost tedy byla byla v rozkladu. Kvůli vlivu Kukabury lidé z města neměli tolik zdrojů, kolik by potřebovali. Nemoci a hladomor, pouliční bitky provázely planetu celá desetiletí. Jen to, že se ženy v přírodě semkly utvořily malé nezávislé jednotky, které těžily přírodní bohatství, způsobilo, že se pomalu společnost zvedla ze dna. Už mnohokrát rada jednala o návrhu toto přísnou strukturu zaměnit za mírnější. Ale vždy zvítězil strach. A tak dívky, které byly podezřele spjaté s přírodou nechávaly žít ve městě. Ala byla jedna z nich. Ale také jediná o které si byla jistá, že je opravdu jiná. 

"Byla jako ty. Silná, nezkrotná, nezávislá. Jako by vše z přírody znala už od narození. Nemusela se učit jaké mají rostliny účinky, nikdy se jí v přírodě nic nestalo, nezaútočilo na ni zvíře, ani rostlina. Rada se obává, že druhou Kukaburu by planeta nemusela přežít. Rovnováha, kterou jsme nastolili po Kukabařině pánu je velice křehká. Nikdo nechce riskovat, že se to zvrtne." 

"Ale já nejsem..." Začala se vzdorovitě hájit Alia. "Já nechci žít jinde. Ne ve městě. Není to místo pro mě."

"Rada rozhodla." Řekla babička pevně. 

Bylo jí dívenky líto. Věřila, že dělá dobře. Bylo to lepší pro ni i pro společnost.

Ala tam stála se slzami v očích. Slzy zrady, nepochopení a vzdoru. Věděla, co dívka prožívá, ale pomoci jí neuměla. Vztáhla ruku, aby ji pohladila. Ona se však jejímu pohybu vyhnula a ustoupila dozadu. Třásla se a vrtěla hlavou. Nakonec se dívka otočila a vyběhla z domu.

Autor: Marcela Valouchová | pátek 1.1.2021 9:00 | karma článku: 6,31 | přečteno: 173x
  • Další články autora

Marcela Valouchová

Probuzení - Přípravy

"Nevíš?" Starší muž se díval na mladšího ochránce. "Ani intuice ti nic neříká?" Mladý muž vzdychl. "Je to nejednoznačné. Na pověstech z planety něco bude. Změnila ji."

11.6.2021 v 8:00 | Karma: 5,60 | Přečteno: 127x | Diskuse| Poezie a próza

Marcela Valouchová

Probuzení - Zahrady

Zamračila se. "Víš o mě všechno?" "Očividně ne." Usmál se. Pak zvážněl. "Je to součástí bezpečnostního protokolu poznat ty, co přijdou na palubu. Co je jejich slabost, co přednost."

28.5.2021 v 9:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 116x | Diskuse| Poezie a próza

Marcela Valouchová

Probuzení - Nový domov

Cesta nahoru byla hrozná. Houpal se jí žaludek ještě čtvrt hodiny po přistání. Připadala si pomačkaná zevnitř i z venku. Zato Prima vypadala odpočinutě a svěže. Hned se seznámila s průvodci. Smála se a vtipkovala.

7.5.2021 v 9:00 | Karma: 7,67 | Přečteno: 194x | Diskuse| Poezie a próza

Marcela Valouchová

Probuzení - Vánek

Tento diplomat se Alexovi docela zamlouval. Nebyl tak povýšený, jako ostatní, které potkal. I když určitý odstup si také držel. Alexov byl ochránce. Byla to poměrně nová profese centra.

16.4.2021 v 9:00 | Karma: 4,46 | Přečteno: 86x | Diskuse| Poezie a próza

Marcela Valouchová

Probuzení - otec

Místnost kterou dali Ale k bydlení byla zařízená pohodlným krásným nábytkem. Vše bylo rovné čisté a jistě vyrobené stroji. Bylo tu spousta přístrojů o nichž ani netušila na co jsou. Seděla na jedné ze dvou světle modrých pohovek.

2.4.2021 v 9:00 | Karma: 8,87 | Přečteno: 201x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27,  aktualizováno  17:51

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 258x
Čerstvá čtyřicítka, máma od mrněte, snílek. Holka, co ráda sportuje, maluje, čte, chodí po horách a píše povídky.

Seznam rubrik