Probuzení

První část fantazie o (ne)obyčejné dívce. Zatím nevím kam mě příběh zavede. Takže. Bylo nebylo, na jedné z planet vzdálené sluneční soustavy. 

Ala

Dnes. Jediné na co mohla myslet, na dnešek. Má narozeniny. Česala si vlasy ale myslela jen na dnešní událost. Pocit nadšení ji procházel tělem ve vlnách. Ne že by se těšila na oslavu, ty byly nudné a trapné. 

Podle babičky slavnostní a důstojné. Trapné podle ní. Přesto se těšila. Už je dospělá dnes se její život změní. Cítí to. Babička nesnášela tyto pocity a vždy ji nabádala, aby se jim nepoddávala. Ane nešlo to. Ne dnes. 

Hřeben se jí zasekl v kudrnatých vlasech. Otráveně vzdychla. Proč nemůže mít rovné vlasy jako ostatní. Jsou jen k zlosti. Najednou se jí nálada otočila. Připadala si příšerná. Vždy chtěla zapadnout, ale čím víc se snažila tím víc to mělo opačný účinek. Byla jiná než ostatní ať si babička říká co chce. Prý je jen jedinečná, tak jako jiní a jediné co se s tím dá dělat je, smířit se s tím. Ale jak, to neporadila. Každý že má něco takového. 

Ale ona nemusí žít s tím že jí ostatní neberou. Babičku všichni mají rádi a všude kam jde, se k ní chovají s úctou, usmívají se na ni. Alle pro její vnučku mají jen zamračené pohledu, nebo sklopené oči.

Povzdechla si, ještě musí udělat večeři a postarat se o domácí práce. Nechtělo se jí do toho. Na ruční práce byla nešikovná. Vařila ráda, ale ještě raději s kořením, které jí babička zakazovala. Bez něj to byla nuda. Uměla uvařit jídlo každému na míru. Poznala, co komu bude chutnat a co potřebuje. Uměla rozveselit ty vážné, uklidnit rozjívené, nebo přimět k povídání tajnůstkáře. Babička to neschvalovala. Jakoby přehlížela to co jí jde a nutila ji dělat, to co ji nejde. No jo, jasně je důležité umět si ušít šaty, nebo něco opravit, ale proč to dělat, když to může dát udělat někomu, koho to baví a umí ro líp? 

Věděla o přírodě víc, než jiné holky jejího věku, přesto babička odmítala její prosby, alby se tomu učila u ostatních žen, raději ji sama učila nudným věcem.

Podívala se z okna, slunce ještě nedosáhlo vrcholu, má spoustu času. Natáhla se pro starou konopnou halenu, odkopla papuče do kouta a vyběhla ven. Pobyt venku ji vždy naplnil energií. Jen tak se potloukat po lese, běhat v trávě, dotýkat se všeho kolem, splynout s přírodou.

Vlhký mech ji studil do nohou a na slunci rozpálené kameny zase pálily. Bylo příjemné uvědomovat si všechny ty pocity. Drsnou kůru stromů, jemnou hebkost mechu, sladkou vůni květů, zemitou spadaného jehličí, Vnímala každou rostlinku a zároveň vše jako harmonický celek. Každým pohybem, nadechnutím do ní proudila síla. Zatoužila zůstat tu navždy, nevracet se do umělého světa měst, domů.

S tímto pocitem si také vzpomněla na své nesplněné povinnosti. Chvíli musela vyčkat než se pouto, které právě navázala přetrhá. Po té vyrazila zpět domů.

-----

Ještě dodělávala jídlo, když uslyšela klapnutí dveří. Usmála se. Babička byla přísná, ale přesto ji ráda viděla.

Dnes vypadala vážněji než jindy. Alu potěšil balíček, který nesla v ruce. Měl hezký barevný lesklý obal, což znamenalo, že byl z města. Mnoho městských věcí neměli. Babička vždy tvrdila, že vše, co člověk potřebuje si mže vyrobit s trochou pomoci od přírody. Ona s ní souhlasila. I když městské věci byly barevnější, hezčí a mnohdy lépe fungovaly. Mít takovou jednu svou vlastní věc by bylo hezké.

Zato babiččin výraz ji neznepokojil, čekala, že bude mít proslov. O tom, že je už starší, co jí čeká, jakou bude mít další zodpovědnost... To se babička vždy takto tvářila. Ala neměla ty proslovy ráda, měla vždy pocit, že vše co dělá je špatně. A mnohdy byla příčinnou tohoto její nešikovnost, nebo chyba.

Soustředila se na ten balíček. Dárky dostávala málokdy a z města už vůbec ne. Rychle si vybavila dárky, které dostala. Kotlík na vaření od kořenářky, které pomohla s nalezením vzácné bylinky. Boty od jediné kamarádky. Už ji dlouho neviděla, patřila už mezi dospělé a ty už mají svůj život Jaký asi? Setká se s ní? Boty ležely téměř netknuté pod postelí, skoro na ně zapomněla, zato na kamarádku vzpomínala často. Byla její jediná spřízněná duše. Ostatní dívky v ní viděli podivnou holku, které se raději vyhýbali. Pár drobností, hlavně hraček od babičky, z doby kdy byla malá. A ta podivnost, co má od narození. Prý od jejího otce.

"Dobrý den Alenko." Řekla babička bez jakéhokoli pohybu ve tváři. Skrývá tak jakýkoli cit, nebo je to slavnostní výraz na počest jejích narozenin? 

Snažila se sebou necuknout při vyslovení Alenky. Nechtěla aby ji tak říkali, bylo to příliš městské jméno a také příliš dětské. Chtěla aby ji ostatní říkali Ala už od... No snad od doby co se naučila mluvit.

"Období, kdy dívka dozrává v ženu pro tebe skončilo. A nyní nadchází období kdy se budeš učit žít život dospělého. Už uplynulo 16 sezón od doby co ses narodila. A..."

Přestala poslouchat naplno. Slavnostní řeči jsou vždy stejné. Vzletné a nic neříkající. Raději pozorovala babiččinu tvář. Nebyla tak a kmenná jak se na první pohled zdála. Byl to jen odraz světla, nebo se ni v oku zaleskla slza? 

Dřív než ji mohla babička zastavit, Ala babičku objala.

Autor: Marcela Valouchová | pátek 11.12.2020 8:00 | karma článku: 6,18 | přečteno: 164x
  • Další články autora

Marcela Valouchová

Probuzení - Přípravy

"Nevíš?" Starší muž se díval na mladšího ochránce. "Ani intuice ti nic neříká?" Mladý muž vzdychl. "Je to nejednoznačné. Na pověstech z planety něco bude. Změnila ji."

11.6.2021 v 8:00 | Karma: 5,60 | Přečteno: 127x | Diskuse| Poezie a próza

Marcela Valouchová

Probuzení - Zahrady

Zamračila se. "Víš o mě všechno?" "Očividně ne." Usmál se. Pak zvážněl. "Je to součástí bezpečnostního protokolu poznat ty, co přijdou na palubu. Co je jejich slabost, co přednost."

28.5.2021 v 9:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 116x | Diskuse| Poezie a próza

Marcela Valouchová

Probuzení - Nový domov

Cesta nahoru byla hrozná. Houpal se jí žaludek ještě čtvrt hodiny po přistání. Připadala si pomačkaná zevnitř i z venku. Zato Prima vypadala odpočinutě a svěže. Hned se seznámila s průvodci. Smála se a vtipkovala.

7.5.2021 v 9:00 | Karma: 7,67 | Přečteno: 194x | Diskuse| Poezie a próza

Marcela Valouchová

Probuzení - Vánek

Tento diplomat se Alexovi docela zamlouval. Nebyl tak povýšený, jako ostatní, které potkal. I když určitý odstup si také držel. Alexov byl ochránce. Byla to poměrně nová profese centra.

16.4.2021 v 9:00 | Karma: 4,46 | Přečteno: 86x | Diskuse| Poezie a próza

Marcela Valouchová

Probuzení - otec

Místnost kterou dali Ale k bydlení byla zařízená pohodlným krásným nábytkem. Vše bylo rovné čisté a jistě vyrobené stroji. Bylo tu spousta přístrojů o nichž ani netušila na co jsou. Seděla na jedné ze dvou světle modrých pohovek.

2.4.2021 v 9:00 | Karma: 8,87 | Přečteno: 201x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 258x
Čerstvá čtyřicítka, máma od mrněte, snílek. Holka, co ráda sportuje, maluje, čte, chodí po horách a píše povídky.

Seznam rubrik