Šutr 28 - Pořádková služba

Na palubě lodi blížící se k planetě bylo živo. Generál Ordo pozoroval organizovaný ruch a byl spokojený. Byli na civilní misi. Měl pověření vládního vyjednavače z Domoviny, ale jeho instrukce byly jasné. 

Zničit život na planetě při jakémkoli náznaku nebezpečí.

„Vyslali jsme signál.“ Nahlásil jeden z mladých členů posádky. Houževnatý, pracovitý poslušný a ambiciózní. Takových v posádce byla většina.

„Máme tu další lodě.“ Křikla dívka v uniformě. Ordo měl rád dívky pod svým velením. Připadaly mu ještě více houževnaté a nadšené pro věc než muži.

„Co jsou zač? Navažte komunikaci.“ Nečekal, že tu někdo bude. Podle jeho informací planetu navštěvovali jen obchodní lodě jednou za několik let. Zanedbaná zemědělská planeta. Žádné nerostné bohatství, poloha mimo obchodní cesty. I obyvatelstvo bylo pěkně nudné, žádná hrozba, jen nějaká epidemie. Podle toho co o planetě věděli, vyloučili biologickou zbraň. Počítal s tím, že najdou obyvatele planety mrtvé. Tak jak lidi na Deltě v sanatoriu.

„Spojení s lodí.“ Křikla znovu dívka.

„Haló, kdo jste, co chcete?“ ozval se hlas z komunikátoru. Za chvíli se objevila i tvář. Ordo ji odněkud znal.

„Pořádková služba delta 335. Jsme tu na civilní misi. Generál Ordo.“ Oznámi příaným sebevědomým hlasem. Nebylo to jen naučené, měl to rád, bylo to prohlášení síly, kterou má v rukou.

„Na civilní misi?“ Muž na komunikátoru vypadal ustrašeně. Ale jen na chvíli. Pak se zatvářil povýšeně „Čeho se vaše mise týká?“

Ordo ho poznal. Byl to jeden z kandidátů ve volbách. Už si nepamatoval, jestli vyhrál nebo ne, ale určitě ne za tuto oblast. Z informačního balíčku o misi věděl, že senátorkou pro tuto oblast je Nena.

„Epidemická situace. Vaše jméno a identifikace. Co tu chcete? Pobýval jste na planetě? Jak dlouho a setkal jste se s obyvateli planety?“¨

„No dovolte? Jsem Lex kandidát za tento sektor Domoviny. To, že jsem nevyhrál volby, neznamená, že nechci tento region rozvíjet.“

„Byl jste nebo nebyl na planetě?“ Ordo byl netrpělivý a určitě nechtěl poslouchat agitační řeči.

„Jasně, že byl. Před volbami i teď. Poprvé, když jsem tu byl, jsem pak prošel karanténou. A na planetě o žádné epidemii nevím.“ Řekl Lex trochu zmateně, jako by nevěřil, že mu někdo odporuje.

„Co ta druhá loď. Neozvali se. Patří k vám?“

Lex sebou nespokojeně zavrtěl.

„Je stavební, stavitel je na planetě. Ještě s mým partnerem Gregem.“ Odmlčel se, znovu sebou zavrtěl „Vlastně se mi několik dní neozvali.“

„Dobře, zůstaňte, kde jste. Prověříme to.“

 

„Máme spojení s povrchem.“ Řekl mladý muž.

Na obrazovce uviděli skupinku lidí oděných v hnědých kabátech. Z hloučku vystoupila starší žena.

„Jmenuji se Jalna. Proč jste přiletěli na naší planetu?“

„Pořádková služba delta 335. Jsme tu na civilní misi. Generál Ordo.“ Znovu ho naplnil pocit síly.

„Jsme prostá zemědělská planeta. Obchodujeme s Domovinou po staletí. Nepotřebujeme tady vojáky.“

„Nejsme vojáci, jsme - pořádková služba. Udržujeme mír a pořádek v Domovině. Jeden z členů posádky lodi, která navštívila vaši planetu, na Deltu donesl nákazu. Podařilo se nákazu zlikvidovat až po několika dnech a tisících objetích na životech… Šířila se velice rychle. “

„U nás nákaza není. Říkal jsi několik dní? Pak to nedává smysl. Vymřela by posádka na lodi od nás než by se dostala na Deltu.“

„To nevím. Víme jen, že nákaza je z vaší planety a musíme ji zastavit.“ Pocit síly získával trhliny. Jak to, že mu odporují, jak to, že se nebojí?

„Pak máte špatné informace, tady žádná nákaza není.“

Ordo se znovu podíval do informačního balíku. Žena mluvila podivným přízvukem a tykala mu. Při jeho kariéře v pořádkové službě se mu stávalo málokdy, aby se k němu chovali neuctivě. Začínal mít vztek a to nesnášel. Když má člověk vztek, dělá chyby a nepřítel má snadnější pozici.

„První objetí se stal Roman. Mířil zpátky na planetu spolu s doktorkou Alnou.“

Žena na obrazovce se otočila na zbytek skupiny za ní. Chvíli se radili.

„Ano Roman i Alna jsou u nás, ale netrpí žádnou nemocí. Roman byl opravdu nemocný, ale jeho nemoc neodpovídá tomu, co jste říkal. A tak nemáte důvod taky být.“

„Podle Domovinského zákona musíme zabránit vzniku nákazy. Jestli se prokáže, že na planetě nákaza není, ihned odletíme.“

Na druhé straně byl chvíli klid. Žena tentokrát zmizela úplně z obrazovky i se skupinou se kterou se dříve radila.

 

Po hodině navázali z planety znovu spojení. Tentokrát to byl muž, kdo stál v popředí. Ordo nebyl schopen odhadnout jeho věk. Zdál se mu mladší než žena, která mluvila předtím. Měl však úplně bílé vlasy. Byla to móda? Nebo znamení nějaké příslušnosti? Bílé vlasy mu neseděly s jeho mladistvou tváří bez vrásek. Měl podivnou barvu kůže. I oblečení bylo jiné. Místo tlustého kabátu měl muž na sobě jemnou splývavou látku. Její čistá běloba kontrastovala se zlatou barvou kůže. Ordovi se to nelíbilo. U své posádky netrpěl ani malé odchylky od uniformy, natož módní výstřelky, nebo úpravu vzhledu.

„Jmenuji se Algemon.“ Řekl rozvážným hlasem. „Zastupuji zde radu starších. Jsem zástupce obyvatel této planety.“ Jeho řeč byla pomalá, rozhodná. To Orda uklidnilo, takto si Ordo představoval zástupce planety, rozvážného a klidného, ne jak toho nafintěného Lexe.

„Dohodli jsme se se zástupci Domoviny na pravidlech. Jedním z nich je nevměšování do záležitostí planety. Nikdo bez našeho povolení se nesmí zdržovat na naší oběžné dráze. Jestliže se obáváte nákazy, pak vyhlaste karanténu v naší sluneční soustavě. My necestujeme a bez obchodníků se obejdeme.“

To Orda překvapilo. Nečekal odpor. Primitivní zemědělské planety odpor nekladly. Jedinou jejich obživou byl obchod se zemědělskými produkty. Nikdy by se jej nevzdali. Jejich ekonomika by to nevydržela.

„Nemusíme dělat tak extrémní opatření. Stačí jen několik dní, pro šetření našeho epitýmu. Nabízíme vám pomoc.“

Epitým byla skupina odborníků, která se zabývala mírou nebezpečí různých nákaz. Ten jeho se skládal z těch nejlepších a nejodvážnějších.

Muž na obrazovce zavrtěl hlavou. „Nepotřebujeme tu váš tým, u nás epidemie není.“

K muži přistoupila žena a něco mu šeptala. Vypadala nějak jinak než domorodci. Měla na sobě oblečení z Domoviny – barevné a teplé. Ani splývavou lehkou látku, ani podivný neforemný kabát.

„Zjistěte, kdo to je.“ Poručil jednomu muži z posádky Ordo. Po chvíli se mu ukázaly informace. Alna, doktorka, která letěla s nakaženým Romanem zpět na planetu.

„Máme tu dva muže, porušili naše zákony a chceme, abyste si je odvezli do Domoviny.“ Has představitele rady starších zněl nějak tvrdě. „Nemají nic, co by mohlo být s vaší epidemií spojováno. Další spojení bude za hodinu.“ Spojení se přerušilo.

„Sakra co si o sobě myslí? Nemůže nám tu klást podmínky.“

Autor: Marcela Valouchová | pondělí 18.6.2018 7:20 | karma článku: 6,72 | přečteno: 153x
  • Další články autora

Marcela Valouchová

Probuzení - Přípravy

"Nevíš?" Starší muž se díval na mladšího ochránce. "Ani intuice ti nic neříká?" Mladý muž vzdychl. "Je to nejednoznačné. Na pověstech z planety něco bude. Změnila ji."

11.6.2021 v 8:00 | Karma: 5,60 | Přečteno: 127x | Diskuse| Poezie a próza

Marcela Valouchová

Probuzení - Zahrady

Zamračila se. "Víš o mě všechno?" "Očividně ne." Usmál se. Pak zvážněl. "Je to součástí bezpečnostního protokolu poznat ty, co přijdou na palubu. Co je jejich slabost, co přednost."

28.5.2021 v 9:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 116x | Diskuse| Poezie a próza

Marcela Valouchová

Probuzení - Nový domov

Cesta nahoru byla hrozná. Houpal se jí žaludek ještě čtvrt hodiny po přistání. Připadala si pomačkaná zevnitř i z venku. Zato Prima vypadala odpočinutě a svěže. Hned se seznámila s průvodci. Smála se a vtipkovala.

7.5.2021 v 9:00 | Karma: 7,67 | Přečteno: 194x | Diskuse| Poezie a próza

Marcela Valouchová

Probuzení - Vánek

Tento diplomat se Alexovi docela zamlouval. Nebyl tak povýšený, jako ostatní, které potkal. I když určitý odstup si také držel. Alexov byl ochránce. Byla to poměrně nová profese centra.

16.4.2021 v 9:00 | Karma: 4,46 | Přečteno: 86x | Diskuse| Poezie a próza

Marcela Valouchová

Probuzení - otec

Místnost kterou dali Ale k bydlení byla zařízená pohodlným krásným nábytkem. Vše bylo rovné čisté a jistě vyrobené stroji. Bylo tu spousta přístrojů o nichž ani netušila na co jsou. Seděla na jedné ze dvou světle modrých pohovek.

2.4.2021 v 9:00 | Karma: 8,87 | Přečteno: 201x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 258x
Čerstvá čtyřicítka, máma od mrněte, snílek. Holka, co ráda sportuje, maluje, čte, chodí po horách a píše povídky.

Seznam rubrik