Zima

Byl venku už příliš dlouho. Začal na něj doléhat chlad. Pravidlo, že venku se může zdržovat jen hodinu, se mu vrylo do kůže. Znal jej od dětství. A mnohokrát délku svého pobytu venku přiblížil k této hranici. A několikrát i za ni.

Bylo to spíše z trucu, kdy si chtěl dokázat, že se vyrovná ostatním, než z neopatrnosti. Nikdy však nezašel tak daleko. Až dnes.

Očekával, že nejvíce jej bude obtěžovat chlad. Víc ho však trápily oči. Bolely ho, i když měl ochranné brýle.

Sníh kolem mu začal připadat stejný. Uměl pojmenovat každý jeho odstín a vždy proměny sněhu vnímal jako výrazné a zajímavé. Nyní viděl před sebou jen bílo. Bílo zabarvené do ruda. Začínala jej bolet hlava a nohy se mu začaly zpomalovat. Když chvíli nemyslel na to, aby dával jednu nohu před druhou, zjistil, že stojí.

Mozek se mu zasekl v myšlenkách o situacích, které se staly vevnitř. Zjistil, že některé jsou jen vymyšlené. Přemítá o tom, jak by dopadly různé rozhovory a střetnutí s jeho přáteli i nepřáteli. A také, že znovu stojí.

Pravá noha dopředu, levá noha dopředu, pravá, levá…

Šlo to ztuha. Myslet na to jít dál. Pravá noha, levá noha.

Děti se mu smějí, že je holý jako mimino. Lékařka ho lituje, že mu bude všude zima. Jeho nadřízený mu odmítá dávat úkoly venku. Mnohokrát si představoval rozhovor s ním, kdy mu to vyčítá. Nikdy opravdu nenašel odvahu. A tak si tajně práci měnil s těmi, kteří ven neradi chodili. Vlastně hledal venku změnu. Zdálo se mu, že život v ledových chodbách nikam nespěje. Touha někam jít, hýbat se mu byla vždy vyčítána. Nechtěl se jí vzdát. Jen měl v poslední době pocit, že už není kam jít. Svět je tak malý a nudný.

V hlavě slyšel slova údivu od nadřízeného. Stál a usmíval se této představě.

Stojí. To mu prolétlo v hlavě. Stojí a nohy a ruce začínají být necitlivé. Přinutil se k pohybu. Každý sval v těle tomu odporoval.

Levá noha, pravá. Musel se podívat dolů pod sebe, jestli se jeho nohy opravdu pohybují. Levá, pravá. Vchod už nemůže být daleko. A jestli je daleko, to je to špatné. Velice špatné. Levá pravá. Nebo to byla pravá? Už nevěděl, kterou nohou hýbe. Oči měl zavřené. Jen občas je na škvírku otevřel, jestli se neblíží domov.

Jen jít dál, jít dál. Jiné myšlenky už byly někde daleko. Myslel jen na to, že jde dopředu. Nebo ne?

Na něco tvrdého narazil. Vztáhl ruku na výstupek, o kterém doufal, že je alarm přivolávající službu u vchodu a pak už byla jen tma.

 ---

Horko. Bylo mu neskutečné horko. Pokusil se nadechnout, ale jako by se mu do plic hrnul horký olej. Musí se vysvléct, najít alespoň trochu sněhu na ochlazení. Chtěl se hýbat, zmítat proti oblečení a horku, ale nešlo to. Nohy ani ruce ho neposlouchaly. K horku se přidala bolest a po chbíli spásná temnota a nevědomí.

---

„Snížili jsme teplotu a začal se zlepšovat.“ Slyšel hlas.

Slova byla podivně protáhlá a zastřená. Přikládal to svému stavu polospánku. Když však znovu přišel k vědomí a uslyšel další rozhovor, byl si jistý. Takto nikdo z jeho lidí nemluvil.

S návalem paniky si vzpomněl na dětské povídačky o lidech, kteří žijí hluboko ukrytí v zemi a nikdy na povrch nechodí. V povídačkách, kterými se strašily neposlušné děti, to byli lidé s nepochopitelnými úmysly, podivně velkými hlavami a chapadlovými rukami. Podzemní lidé unášejí děti, a občas je vrátí, ale ty pak mají na těle neobvyklé jizvy a už nejsou stejné.

Věděl, že je to nesmysl. Vždyť ani takové dítě neznal. Nebo ano? Malá Jonka, tu neviděli několik období. Dospělí tvrdili, že je nemocná, ale byla to pravda? I když byl někdo nemocný, přece jen chodil mezi ostatní. Alespoň na jídlo. Jonka bývala malá, neduživá. Po té, co na chvíli zmizela, zesílila a konečně se začala vyrovnávat ostatním.

„Jak to, že se dostal až sem? Není v lidských možnostech sem dojít.“

Kde to je? Jak to, že není možné sem dojít? A co s ním teď udělají?

Chtěl se posadit a připojit se k rozhovoru, ale nepodařilo se mu otevřít oči. Jen trhl rukou.

---

Pohnul rukou. Tentokrát to šlo. Cítil jen ztuhlost a únavu. Ucítil úlevu. Měl strach, že podzemní lidé na něm budou experimentovat. S úlekem si sáhl na hlavu. Byla stejně velká jako obvykle i ruce na obličeji cítil nezměněné. Pomal se odhodlal otevřít oči. Pálili ho, ale méně jak si pamatoval ze své cesty.

Byl v podivné místnosti. Ani nevěděl jaká je to barva na stěně. Byla hodně intenzivní. Nebyla to ani žlutě bílá, ani modře bílá.

Sáhl na stěnu. Struktura byla ještě podivnější. Nebyl to sníh, ani led. I když k tomu to mělo nejblíže. A hlavně byla horká.

V tu chvíli do místnosti někdo vešel. Měl na sobě oblečení podobné tomu, které používali pro práci venku. Nechápal proč tady, kde bylo hodně teplo, byl ten člověk takto oděn.

Zakuklený člověk začal vyprávět protáhlým hlasem.

---

„Odpoutali jste se od naší společnosti už před mnoha generacemi. Naše prostory nemohly pojmout vzrůstající počet obyvatel. Tví předci nesouhlasili s regulací a tak jme se rozdělili.

Vy jste zůstali ve východní části, my tady.“

Člověk vyndal z kapsy podivnou věc a stěna místnosti se rozzářila. Objevili se na ní místnosti podobné této. Hranaté a s neznámými barvami. Vše ten člověk komentoval. On však rozuměl jen části toho, co říkal. Jedna místnost byla obzvlášť podivná. Byla plná odstínů barvy, jako ta na stěně jeho místnosti. Ale ty barvy nebyly na stěnách, ale na podivných chaotických tvarech.

„Skleník je naše chlouba. Zachovali jsme skoro 80 procent původního rostlinstva.“

Pořád nechápal, co mu říká a hlavně proč k němu mluví. Využil jeho odmlky, kdy něco dělal s věcí v ruce a obrazy na stěně se měnily.

„To vy…“ Chtěl říct unášíte děti, ale rozmyslel si to. „Berete od nás děti? Je taková pověst o podzemních lidech. Jste to vy?“

Chvíli se na něj zaraženě díval, ale pak kývl a začal mluvit. „Nejspíš jsme to my. Ukázalo se, že naše společnost není stabilní. Vlastně vymíráme. Léčíme vaše děti, když jim neumíte pomoci. Buď pak žijí mezi námi, nebo se po uzdravení vrací domů.

Chci říct… Vaše cesta byla no… Účinnější. Přežili jste lépe než my.

Chtěli jsme se s vámi znovu spojit. Nabídnout vám naše město… Ale… Netušili jsme, že jste se za tak krátkou dobu až tak změnili.“

„Změnili?“ Pochybovačně zavrtěl hlavou a zkoumal muže, jestli přece jen neuvidí chapadla, nebo velkou hlavu. Přes jeho oblečení toho nebylo moc vidět.

Usmál se.

„Už to pozorujeme několik generací. Někteří z vás mají gen, který vám umožní snášet extrémní zimu. Ty ho máš. Tam, kde je tobě teplo, já mrznu.“ Ukázal na své oblečení. „Nedokážeme žít ve městech vytvořených ve sněhu, jako vy. Potřebujeme teplo.“

Zavrtěl nechápavě hlavou. „Zima byla vždy, je to prostě tak. Jak to, že vy potřebujete teplo?“

„Naše město je umělé. Nepocházíme odtud. My, ani vy. Přiletěli jsme sem, protože se naše planeta stala neobyvatelnou.“

Na zdi se objevil výhled, který moc dobře znal. Jupiter, měsíce a v dálce malé jasná hvězda, které říkali Slunce.

Pak se Slunce začalo zvětšovat a za chvíli viděli zašedlou nehezkou kouli, za kterou vycházela další menší.  

„Odtud pocházíme. Kdysi byla krásná, ale my ji zničili. Mysleli jsme si dlouho, že jsme poslední našeho druhu.“ Řekl smutně.

Jeho znalosti ho ohromili. Ano slyšel o nějaké dlouhé cestě svých předků. Slovo planeta mu toho moc neříkalo. Jen tam seděl a díval se na něj.

Obrátil se ke zdi a obrázky se znovu pohnuly. Tentokrát se objevila zarudlá koule.

„Byla ještě jedna loď. Ta přistála na Marsu. Spojení nefungovalo už před mým narozením. Teď se ozvali. Mají města, civilizaci.“

Muž se na něj zadíval.

„Loď, kterou jsme přiletěli, jsme zdokonalili a můžeme se tam vydat. Hledáme někoho, kdo je fyzicky schopen cestu uskutečnit.“  

Díval se na rudou planetu. Bál se jí. Byla tak jiná, cizí.

Zamrkal a otevřel ústa, chtěl říct, že on to rozhodně nebude.

Pak si vzpomněl na svou cestu. Na nutkání cestovat a na pocit, že je v pasti, ze které se nedá nikam jít.

Pomalu přikývl. 

Autor: Marcela Valouchová | pátek 18.11.2016 7:10 | karma článku: 13,30 | přečteno: 224x
  • Další články autora

Marcela Valouchová

Probuzení - Přípravy

"Nevíš?" Starší muž se díval na mladšího ochránce. "Ani intuice ti nic neříká?" Mladý muž vzdychl. "Je to nejednoznačné. Na pověstech z planety něco bude. Změnila ji."

11.6.2021 v 8:00 | Karma: 5,60 | Přečteno: 127x | Diskuse| Poezie a próza

Marcela Valouchová

Probuzení - Zahrady

Zamračila se. "Víš o mě všechno?" "Očividně ne." Usmál se. Pak zvážněl. "Je to součástí bezpečnostního protokolu poznat ty, co přijdou na palubu. Co je jejich slabost, co přednost."

28.5.2021 v 9:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 116x | Diskuse| Poezie a próza

Marcela Valouchová

Probuzení - Nový domov

Cesta nahoru byla hrozná. Houpal se jí žaludek ještě čtvrt hodiny po přistání. Připadala si pomačkaná zevnitř i z venku. Zato Prima vypadala odpočinutě a svěže. Hned se seznámila s průvodci. Smála se a vtipkovala.

7.5.2021 v 9:00 | Karma: 7,67 | Přečteno: 194x | Diskuse| Poezie a próza

Marcela Valouchová

Probuzení - Vánek

Tento diplomat se Alexovi docela zamlouval. Nebyl tak povýšený, jako ostatní, které potkal. I když určitý odstup si také držel. Alexov byl ochránce. Byla to poměrně nová profese centra.

16.4.2021 v 9:00 | Karma: 4,46 | Přečteno: 86x | Diskuse| Poezie a próza

Marcela Valouchová

Probuzení - otec

Místnost kterou dali Ale k bydlení byla zařízená pohodlným krásným nábytkem. Vše bylo rovné čisté a jistě vyrobené stroji. Bylo tu spousta přístrojů o nichž ani netušila na co jsou. Seděla na jedné ze dvou světle modrých pohovek.

2.4.2021 v 9:00 | Karma: 8,87 | Přečteno: 201x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 258x
Čerstvá čtyřicítka, máma od mrněte, snílek. Holka, co ráda sportuje, maluje, čte, chodí po horách a píše povídky.

Seznam rubrik